projects

Glenfield Hospital, the Leicester Respiratory BRU

Plans were put in place to construct at the Glenfield Hospital, the Leicester Respiratory BRU, a state of the art clinical research facility to be opened in the spring of 2013. One of the central aims of the Leicester Respiratory BRU is to help develop new medicines, starting with an original idea, often based on laboratory work, and then taking the treatment into the clinic by involving patients in clinical trials. Biomedical Research Units are leaders in translational clinical research. BRUs are partners between the best clinicians in leading NHS organizations and the best researchers in Universities. They work together to drive innovation for the prevention, diagnosis and treatment of patients.

We were approached by MTX Contracts Ltd, the main contractors on the project to install the flooring works to the new building. Prior to starting work on site, we attended a meeting with a representative of MTX Contracts and surveyed the floors and clarified the finishing details that the client required at the new facility. The floors were of a timber construction and the client required Polyflor vinyl sheeting to be installed throughout the corridors and wards as well as stairways. In addition safety flooring was required for toilets and bathrooms. To the first floor offices and corridors Desso carpet tiles were required.

The sub floor preparation was key and we needed to ensure that a we achieved a very smooth surface for the new floor coverings. We used F. Ball’s primer and their water-based smoothing compound, Stopgap 700 Superflex. This gave us an excellent finish for the new vinyl floor coverings. Working closely with MTX Contracts on this professionally run site, we installed the vinyl with cove formed skirting and all the carpet tiles. The main contractor excelled at organising the various trades on site to ensure we were given clear areas to carry out the installation and this meant we could deliver the flooring installation on time and to budget.

Shortly after the completion of the ground floor and first floor installation, we were contacted again by MTX Contracts. It had been decided to install a second floor to the newly completed building. The same materials were required as the first phase and the site was run equally professionally enabling us to provide an excellent quality finish to the new Biomedical Research Unit at Glenfield Hospital.

Ericsson Head Office Refurbishment, Coventry

Leicester Royal Infirmary

Corridors with Integral Coved Skirting formed up terazzo coved skirting.

Thomsons, Newport, Wales

With the expansion of the Newport Retail Park, the Tui group made the decision to relocate from their existing unit at the retail park to one closer to the new units which had been completely gutted by the builders and was adjacent to the new area of the retail park.

In the process the regional store would receive the new style interior design that is being introduced in many of the Thomson and First Choice Superstores.

After an initial site survey with the Shopfitters and Tui Group it immediately became apparent that in removing the old floorcoverings the builders had badly damaged the surface of the subfloor and were providing us with a new unit which had a screed floor which resembled the surface of the moon! In addition to this there were two other complications being an expansion/movement joint which cut straight across the length of the store along with high moisture readings in the screed, no doubt due to the open screed being exposed to wet weather while no roof was protecting the unit.

Robert Watkins, Managing Director who was overseeing this job increased the volume of Laybond Screedmaster 2 Ultimate by more than doubling the quantity in order to smooth the surface while filling in the lunar craters sufficiently to enable a single coat of Laybond One Coat Dampproof membrane to be applied with an accelerator to speed the curing time. The work was carried out in the winter months and one particular concern was that there was little heat in the building and the curing time may prevent progress, however the Laybond products achieved the necessary cure we required and then a second and final 3mm coat of smoothing compound was applied in readiness to receive floorcoverings.

Robert said that the movement/expansion joint in the subfloor must be transferred through all the materials being laid onto it, so once the DPM had set, a fresh cut was made through the newly laid DPM and smoothing cement and above that was installed a Gradus expansion profile which would accommodate any future movements whilst retaining the adjacent floorcoverings undamaged.

A multicoloured feature of carpet tiles was installed using Westbond plain tiles to great effect on the right hand side of the shop and this was met by Tessera carpet tiles in the remaining left hand side, the two areas split with a smooth curving divide neatly separated with a Gradus aluminium profile which remains flush with the carpet.

Two circle areas, a Brochure area and the standing area for the Foreign Exchange Bureau were fitted out using Luxury Vinyl Tiles supplied by Amtico. Entrance matting was supplied and fitted using Forbo’s Coral Duo and finally the kids play area receive Forbo’s Sarlon sheet vinyl offering a bright primary coloured area that is easily maintained.

Longslade Community College

The College provided us with a brief as to how they wanted the curves and colours of the carpeted area to look. With a little artistic licence, we came up with an attractive finished design which was very striking and the customer was extremely happy with.

Weather pod, National Space Centre

The National Space Centre approached us with an unusual request. They wanted a black coloured carpet or carpet tile to be adhered to the ceiling of a new display they were planning within the centre called, The Weather Pod. They wanted to give the overall impression of a night sky using black carpet tiles or sheet, in which they could shine lights through to look like stars. This presented a couple of challenges that we had to overcome. The first being finding a carpet or carpet tile that was pure black in colour, as this is something that most manufacturers do not produce. The second challenge was to ensure that once we had found the correct material, we needed to ensure that the adhesive used would hold the material in place on the ceiling.

We found that Rawson manufacture an acoustic sheet carpet 1.22m wide, colour Noir, which met the requirements of the National Space Centre. We then need to ensure that it was fully adhered to ceiling at a height of 2.8m. This we achieved with a very strong contact adhesive and the skilled fitters managed to complete the installation and cut round each of the lights to achieve the desired effect of a night sky, which the centre was very happy with.

Loughborough Grammar School

A large carpet refurbishment programme was undertaken throughout the summer break of 2013 installing a very prestigious looking twist and cut pile carpets for the residential accommodation and other working areas. Materials we specified and supplied by Birch carpets of Sheffield. This was a new approach for the School who had previously used carpet tiles for the maintenance benefits, however the end result has produced a significantly higher quality finish and warmer look to all the areas including the two main libraries.

Renovation of Student Accommodation

Due to the increasing development of student accommodation in the Leicester area, we were contacted by a local builder to assist on their project of converting an old factory building into student residence. The existing Victorian building was to be transformed into a number of flats over 5 floors, containing 49 bedrooms, 13 shower rooms, 5 cloakrooms and 9 kitchens. A low level loop pile contract carpet tile, in charcoal colour, runs throughout the bedrooms, hallways, stairways and living spaces. For the kitchens and shower rooms we laid Polysafe sheet vinyl with coved skirtings. Aluminium stair nosings were applied to the stairs and minimalistic transition strips finish off this very neat looking installation. The buildings original features mixed with new fixtures and fittings work really well, and the overall look is contemporary but comfortable.

Ericsson Head Office, Coventry

 

Ericsson Head Office, Coventry

 

Loughborough University Office Refit